www.balancen.net© 2015 • www.yogabalancen.net

månedens urt
februar 2015
peberrod

 

peberrod indeholder tre gange så meget C-vitamin som citroner

 

 

 

Peberrod
Armoracia rusticana

hører til i sennepsfamilien og er hjemmehørende i Sydøstasien.

 

Den dyrkes vidt omkring for sin skarpe, kødfulde rod.

 

Japansk peberrod anvendes i både madlavning og til terapeutiske formål, og de revne rodstængler sælges ofte som et grønligt, tørret pulver, som vi kender fra wasabi til sushi.

 

Peberrod har været anvendt i folkemedicinen gennem århundreder, bl.a. til at give luft i næsen. Peberrod har ligeledes en kraftig vanddrivende virkning.

 

Kom lidt peberrod i din tandpasta for en mere effektiv tandrensning for at dræbe bakterier og for at hele sår.

 

Spis frisk peberrod blandet med citronsaft for at løse op for bihuleinfektioner, tilstoppet næse samt mod ødemer og hævelser forbundet med PMS.

 

Et grødomslag med peberrod på frostknuder og hæmorider fremmer blodomløbet og fremskynder bedringen.


Et gammelt russisk middel mod ondt i halsen er at tilsætte en spiseskefuld friskreven peberrod til et glas varmt vand sammen med en teskefuld honning og en strøgen teske stødt nellike. Rør godt rundt og nip langsomt til den ved jævnlig omrøring, da peberroden har tendens til at bundfælde sig – du kan også nøjes med at gurgle hals med blandingen.

 

Peberrod indeholder tre gange så meget C-vitamin som citroner.

 

Peberrod har været dyrket siden oldtiden. I Middelalderen blev både rod og plante brugt medicinsk. bl.a. mod skørbug. I Danmark og Tyskland blev den også brugt som krydderi.

 

Peberrod skal måske snarere betragtes som en krydderplante end som grøntsag. Det er plantestængelens nederste del og roden der anvendes. Smagen er skarp og gennemtrængende.

 

Skrællet peberrod brunfarves let. Skal først rives lige inden brug. Anvendes den revne peberrod ikke med det samme, kan den lægges i vineddike.


Bør ikke koges, da noget af smagen så forsvinder. Peberrod kan fryses hel eller revet. Peberrod, der har været frosset, rives nemmest uoptøet. Ved frysning forsvinder spændstigheden og den er derefter bedst egnet til sovs.

 

hver måned præsenteres

månedens urt i yogatid.dk 

 

 

februar 2015
peberrod

skal måske snarere betragtes som en krydderplante end som grøntsag. Det er plantestængelens nederste del og roden der anvendes.

 

 

månedens urt er taget som små appetitvækkere fra min urtebog: balance med urter - en yogis husapotek se her
...nu i 3.oplag!


urter
2014:

januar - peber
februar - kardemomme
marts - nellike
april - asparges
maj - mælkebøtte

juni - hyld
juli - lindeblomst

august - blåbær

september - pære
oktober - kastanje
november - græskar

december - rødbede